Bil på Sicilia

Denne teksten ble til en sommer vi var på ferie på Sicilia og ble første gang publisert på min facebook side til stor glede for ihvertfall meg seg. Slike historier er verdt å ta vare på.

Årsaken til at banneord finnes er etter en biltur på Sicilia helt åpenbar. De er den eneste muligheten for å overleve mentalt som sjåfør blant disse sørligste italienere. Ta feks siste tur fra hotellet tur-retur Palermo.

Det begynner jo med den jæv.. idioten som gnukker frontlyktene så nær oppi ræva på vår bil at vi kjenner varmen av kjørelysene hans i seteryggene, og må justere airkondisjoneringen et hakk kjøligere hver gang den forba… rassen setter på langlysene. Dette skjer mens vi ligger på cruisekontroll i hastighet opp mot det som normalt sett krever landingstillatelse ved oppbremsing.?

Når vi nærmer oss byen med litt køkjøring på en normal tofeltsvei, så legger de helv…. anarkistene ut i 4-5 felt og kjører forbi hverandre på inn og utsider mens de sat…s tohjulingene flagrer konstant på kryss og tvers. Idet vi venner oss til 5 felt pluss 2-3 motorsykkelstier – så kommer jaggu en helv…. gammel fiat 500 fra nittenpilogbue inni alt dette… og jæv..en vet at vi skygger unna fordi blikkboksverdien på hele 500’n er omtrent en tiendedel av blinklyspæren på leiebilen vår. ?500’n forsvinner som ei kule gjennom det som etterhvert fortoner seg stillestående for oss andre.

Endelig inne i bysentrum prøver man å være litt høflig og imøtekommende og slipper folk og biler frem?, men eneste resultat er at ingen bryr seg og så ender vi opp med at hele den forbanna italienske bilparken køer seg opp og sniker seg inn etter den ene man var høflig mot… glidelås er helt ut … de sitter som med lynlim til hverandre og gir oss aldri sjansen å komme videre selv om vi er på forkjørsvei. Fa.. og, og akkurat når man trør til så dukker den der helv…. 500’n opp igjen og svinger ut slik at vi kjenner godt at bremsene virker. Mens vi tørker blod og snørr fra dashbordet så kommer det naturligvis et nytt kobbel inn foran…

Da vi endelig fikk parkert på gratis offentlig plass, så dukker en lokal helt opp og forteller at vi trenger ‘protection’ mens vi står parkert og han er naturligvis den rette. Etter å ha overlevd veien til byen så tenker jeg at svarte fae.. om jeg trenger ‘protection’ – jeg kom frem uten en skramme med like mange levende i bilen i starten som i slutten av turen. ‘Protection’ mens bilen står pøkk i ro er naturligvis helt uaktuelt – så tilbyderen av ‘parking protection’ får beskjed om landet, hvor det ligger, noe om både gud og policia samt et par banneord til. Han gikk og satte seg i skyggen igjen… Eneste intelligente italiener så langt. ?

Returen fra byen og tilbake til hotellet gikk likedan, men da satt erfaringen utenpå og samme banning ble uttalt men nå i harmoni og perfekt balanse med all rå- og villskap italienerne klarte å oppdrive. Med unntak av når 500’n dukker opp. Han kommer så plutselig at det lett kan bli endel hittil ukjente kombinasjoner av banneord? men det krydrer jo turen litt ekstra?

Så : Takk gud for alle banneordene……

……og at italienere ikke skjønner dem ?